Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Tudna nekem valaki segíteni matekból? Másodfokú egyenletrendszerekről lenne szó. Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. `x^2+y^2=41`

II. `xy=20`

`2xy=40`

`x^2+2xy+y^2` = `(x+y)^2=41+40=81`

`(x+y)^2=81`

II. `y=20/x`

`(x+20/x)^2=81`

a,

`x+20/x=9` /*x

`x^2-9x+20=0`

`(x-4)(x-5)=0`

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1=5` `rightarrow` `y_1=4`

`x_2=4` `rightarrow` `y_2=5`

b,

`x+20/x=-9`

`x^2+9x+20=0`

`(x+4)(x+5)=0`

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_3=-4` `rightarrow` `y_3=-5`

`x_4=-5` `rightarrow` `y=-4`

Megoldások: (4;5) ; (5;4) ; (-4;-5) ; (-5;-4).
2