Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfügvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
617
Egy egyenlő szárú háromszög alapja 20cm, szárai 25cm hosszúak. Mekkorák a szögei?
egy húrtrapéz magassága 10cm, párhuzamos oldalai 12cm és 26cm hosszúak. Mekkorák a szögei?
Szimmetrikus trapéz szárai 12cm az egyik alapja 21cm hosszú, a trapéz egyik szüge 43fok, mekkora lehet a trapéz másik alapja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
`ChatBD` =`CosChatBD`= `((AB)/2)/(CB)` = `(20/2)/25``=>``CosChatBD=0,4` `=>``ChatBD`=`66,42°`

`AhatCB = 180°-2*ChatBD` = `180°-2*66,42°=47,16°`



2.)
`ChatDE` `=>``Sinalpha=(CE)/(CD)= 10/26``=>``Sinalpha=0,3846``=>`` 22,62°`

`EhatCD` `=>``CosEhatCD=10/26=0,3846``=>``EhatCD=67,38°`

`BhatCD` = `90°+EhatCD` = `90°+67,38° = 157,38°`

`FhatAB` `=>``SinFhatAB` = `10/12=0,8333``=>``56,44°`

`AhatBC` = `360°-ChatDE-BhatCD-FhatAB` = `360°-22,62°-157,38°-56,44°=123,56°`



3.)
`FD`=`CD*CosChatDF=12*Cos43°=8,77` `cm`

`AD`=`BC+2*FD`=`21+2*8,77=38,54` `cm`
Módosítva: 3 éve
0