Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kémia 9.o

117
Valaki pls segítsen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Szia!
Kicsit részletesebben kifejtettem a számolásos részt, ha véletlen a tanár kérdezné, el tudd mondani, hogy hogy jött ki ;)

kis plusz:
az első három részbe kapásból be tudtad írni a számokat a periódusos rendszer használatával, ugyanis a rendszám (Z) egyenlő az atomban található protonok számával, illetve az alapállapotú atomokban a protonok és az elektronok száma megegyezik.

a következő három sorhoz azt az alap képletet kellett használnod, hogy M=m/n , vagyis a moláris tömeg egyenlő a tömeg osztva az anyagmennyiséggel.

Az utolsó két sorban pedig megnézted, hogy egy molnyi anyagmennyiségben mennyi az atomok vagy a protonok száma, és egyenes arányossággal megállapítottad, hogy akkor a korábbiakban kiszámolt anyagmennyiségben mennyi lesz az atomok, illetve a protonok száma.

Figyelem! Mivel a Hélium esetében nem volt megadva sem tömeg, sem anyagmennyiség, így az atomok számából kellett következtetni az anyagmennyiségre. Tehát tudtad, hogy 1 mol atom tartalmaz 6˙*10^23 db atom, akkor egyenes arányossággal megnézed 3,75*10^25 db atom hány mol atomban található meg, és ez lesz az az érték, amit az anyagmennyiséghez beírsz.

Innentől kezdve gyerekjáték :)

Sok sikert a tanuláshoz!
0