Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9.o

138
Valaki pls segítsen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 9. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Szia!
Kicsit részletesebben kifejtettem a számolásos részt, ha véletlen a tanár kérdezné, el tudd mondani, hogy hogy jött ki ;)

kis plusz:
az első három részbe kapásból be tudtad írni a számokat a periódusos rendszer használatával, ugyanis a rendszám (Z) egyenlő az atomban található protonok számával, illetve az alapállapotú atomokban a protonok és az elektronok száma megegyezik.

a következő három sorhoz azt az alap képletet kellett használnod, hogy M=m/n , vagyis a moláris tömeg egyenlő a tömeg osztva az anyagmennyiséggel.

Az utolsó két sorban pedig megnézted, hogy egy molnyi anyagmennyiségben mennyi az atomok vagy a protonok száma, és egyenes arányossággal megállapítottad, hogy akkor a korábbiakban kiszámolt anyagmennyiségben mennyi lesz az atomok, illetve a protonok száma.

Figyelem! Mivel a Hélium esetében nem volt megadva sem tömeg, sem anyagmennyiség, így az atomok számából kellett következtetni az anyagmennyiségre. Tehát tudtad, hogy 1 mol atom tartalmaz 6˙*10^23 db atom, akkor egyenes arányossággal megnézed 3,75*10^25 db atom hány mol atomban található meg, és ez lesz az az érték, amit az anyagmennyiséghez beírsz.

Innentől kezdve gyerekjáték :)

Sok sikert a tanuláshoz!
0