Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.

Főoldal » Középiskola » Fizika
358
Két kis golyó, az egyik Q1=40nC töltésű, a másik Q2=80nC töltésű, 1 cm távolság vannak egymástól. Mekkora erőt fejtenek ki egymásra a golyók, ha: levegőben, kerozinban, vízben vannak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`F=1/(4*pi*epsilon_r*epsilon_0)*(Q_1*Q_2)/r^2`

`Q_1=40*10^(-9)` C

`Q_2=80*10^(-9)` C

r = 1 cm = 0,01 m

`epsilon_0` = `8.85*10^(-12)` `(As)/(Vm)`

`epsilon_r` = ez a közegre jellemző állandó (dielektromos állandó).

`epsilon_(r,"levegő")` = 1,00059 `approx` 1

`epsilon_(r,"víz")` = 81

`epsilon_(r,"kerozin")` = 1,8-2,1

Levegő esetén:

F = `1/(4*3.14*8.85*10^(-12)*1)*(40*10^(-9)*80*10^(-9))/0.01` = `2.88*10^(-3)` N

Víz:

F = `1/(4*3.14*8.85*10^(-12)*81)*(40*10^(-9)*80*10^(-9))/0.01` = `3.55*10^(-5)` N

Kerozin: (számoljuk 2-vel)

F = `1/(4*3.14*8.85*10^(-12)*2)*(40*10^(-9)*80*10^(-9))/0.01` = `1.44*10^(-3)` N
1