Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szép estét! Segítene kérem valaki ebben a feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
Egy szigeten bennszülött törzsek élnek. Ha két azonos törzsbeli bennszülött találkozik, akkor „Umpa!” kiáltással
üdvözlik egymást. Ha két különböző törzsbeli találkozik, azok úgy köszönnek, hogy „Lumpa!”. Egyszer 10 bennszülött
találkozott. Mindenki köszönt mindenkinek, es így összesen 42 „Umpa!” hangzott el. Hány „Lumpa!” hangzott el? Hányféle
törzsből jöhettek az emberek, és melyikből hányan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mindenki köszönt mindenkinek, vagyis összesen 10 * 9 = 90 köszönés hangzott el. Ebből 42 "Umpa!" volt, tehát 90 - 42 = 48 volt "Lumpa!".

- 2 azonos törzsbeli bennszülött: 2 * 1 = 2 "Umpa!"
- 3 azonos törzsbeli bennszülött: 3 * 2 = 6 "Umpa!"
- 4 azonos törzsbeli bennszülött: 4 * 3 = 12 "Umpa!"
- 5 azonos törzsbeli bennszülött: 5 * 4 = 20 "Umpa!"
- 6 azonos törzsbeli bennszülött: 6 * 5 = 30 "Umpa!"
- 7 azonos törzsbeli bennszülött: 7 * 6 = 42 "Umpa!"
Tehát a 42 "Umpa!" úgy lehetséges, hogy 4 törzsből 7 + 1 + 1 + 1 vagy 2 törzsből 6 + 4 bennszülött jött.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 3 éve
1