Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorrend

172
Sziasztok!Tudna valaki segíteni.Nem az kell ,hogy valaki megcsinàlja helyettem a leckèt,csak nem èrtem az alàhúzott rèszt.Pèldàval legyen kedves valaki elmagyaràzni.Nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Olyan példákat kell írnod, amik az előzőtől eltérnek tehát
alma, körte alma- ez az első példa
körte, alma, alma-ez pedig a második ez eltér az előtte lévőtől
alma, alma, körte-ez is eltér az előzőktől
Remélem így már érted
1

pékárut választhatunk négyből, tojást pedig háromból: a lehetőség tehát `4*3`

Ilyenek lehetnek: (pékáru: 1 2 3 4; tojás: a b c)

1-a; 1-b; 1-c; 2-a; 2-b; 2-c; 3-a; 3-b; 3-c; 4-a; 4-b; 4-c .

Ez 12 különböző párosítás. Az azonos párosítás az 1-a és az a-1.
2

Nem minősíteni akarom őket, de én úgy érzem, hogy a többieknek nem sikerült megragadniuk a dolog nyitját. A kombinatorikában fontos szerepe van annak, hogy milyen kimeneteleket különböztetünk meg. Van ahol ezt külön megadják, hogy hogyan kérik, van pedig, amikor a szövegből kell rájönnünk. Ez az utóbbi.

Mivel itt olyan dolgok közül választunk, amik mind eltérőek (ez nem feltétlenül van így. választhatnánk mondjuk ugyanolyan piros golyók közül is), viszont itt mindkét halmaz elemei különböznek: a tojások és a pékáruk is. Pl a főtt tojás és a tükörtojás egyértelműen különbözik, ahogy például a rozsos zsemle és a sós kifli is.

Ha pedig mindkettőből választunk egyet-egyet, akkor a választott párosítás akkor lesz különböző egy másik párosítástól, hogy ha legalább az egyik elemében, vagy a tojásban, vagy a pékáruban eltér. Viszont a kettőnek a sorrendje nem számít értelemszerűen. Vagyis a `{"rántotta", "fehér zsemle"}` ugyanaz, mint a `{"fehér zsemle", "rántotta"}`, de nem ugyanaz, mint a `{"rántotta", "sós kifli"}`.

Magyarán, jelen esetben akkor térnek el a kimenetelek, hogyha a kettő dolog közül valamelyik eltér (akár mindkettő is persze), viszont a kiválasztott két dolog sorrendje nem tesz különbséget, az itt nem számít!

Tehát lényegében, isten igazából semmi különöset nem jelent, csak azt, mint amire amúgy is gondolna az ember, de remélem ezekkel a magyarázatokkal csak még érthetőbb lesz! :)
Módosítva: 1 éve
2