Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O. S Kémia VIII osztály ! Segiseget kerek ,elore is nagyon szepen koszonom !

Főoldal » Általános iskola » Kémia
367
Sajnos nem értem hogy hogyan kell kiszámolni a tömegszázalekát!
1. Magnézium- foszfát
2.Higany- klorid
3.Vas- hidroxid
4.Cink- karbonát
5.amónium-nitrát
Köszönöm szépen a segitséget !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A periódusos rendszerben nézd meg az atomtömegeket.

1,

`Mg_3(PO_4)_2`

`A_(Mg)` = 24,3 `g/(mol)`

`A_P` = 31 `g/(mol)`

`A_O` = 16`g/(mol)`

`M_(Mg_3(PO_4)_2)` = `3*24.3+2*31+2*4*16` = 262,9 `g/(mol)`

1 mol magnézium-foszfátban van 3 mol magnézium, 2 mol foszfor, 8 mol oxigén

262,9 g magnézium-foszfátban van `3*24.3`=72,9 g magnézium

100 g magnézium-foszfátban van `100/262.9*72.9` = 27,73 g magnézium

262,9 g nagnézium-foszfátban van `2*31` = 62 g foszfor

100 g magnézium-foszfátban van `100/262.9*62` = 23,58 g foszfor

262,9 g magnézium-foszfátban van `8*16` = 128 g oxigén

100 g magnézium-foszfátban van `100/262.9*128` = 48,69 g oxigén

A magnézium-foszfát összetétele:

27,73 tömeg% magnézium; 23,58 tömeg% foszfor és 48,69 tömeg% oxigén.

2.

higany-kloridból kétféle van, `HgCl_2` és `Hg_2Cl_2`

`A_(Hg)` = 200,6 `g/(mol)`

`A_(Cl)` = 35,5 `g/(mol)`

higany(II)-klorid esetén:

`M_(HgCl_2)` = `200.6+2*35.5` = 271,6 `g/(mol)`

271,6 g higany(II)-kloridban van 200,6 g higany és 71 g klór

100 g higany(II)-kloridban van `100/271.6*200.6` g higany és `100/271.6*71` g klór

A higany(II)-klorid összetétele:

73,86 tömeg% higany és 26,14 tömeg% klór.

higany(I)-klorid esetén:

`M_(Hg_2Cl_2)` = `2*200.6+2*35.5` = 472,2 `g/(mol)`

472,2 g higany(I)-kloridban van 401,2 g higany és 71 g klór

100 g higany(I)-kloridban van `100/472.2*401.2` g higany és `100/472.2*71` g klór

A higany(I)-klorid összetétele:

84,96 tömeg% higany és 15,04 tömeg% klór

3,


Vas-hidroxid is kétféle van, `Fe(OH)_2` és `Fe(OH)_3`

`A(Fe)` = 56 `g/(mol)`

`A_O` = 16 `g/(mol)`

`A_H` = 1 `g/(mol)`

`M_(Fe(OH)_2` = `56+2*16+2*1` = 90 `g/(mol)`

90 g vas(II)-hidroxidban van 56 g Fe, 32 g O és 2 g H

100 g vas(II)-hidroxidban van `100/90*56` g Fe, `100/90*32` g O és `100/90*2` g H.

A vas(II)-hidroxid összetétele:

`62.dot(2)` tömeg% vas, `35.dot(5)` tömeg% O és `2.dot(2)` tömeg% H.

`Fe(OH)_3` esetén:

`M_(Fe(OH)_3` = `56+3*16+3*1` = 107 `g/(mol)`

107 g vas(III)-hidroxidban van 56 g vas, 48 g O és 3 g H.

100 g vas(III)-hidroxidban van `100/107*56` g vas, `100/107*48` g oxigén `100/107*3` g hidrogén

A vas(III)-hidroxid tömeg%-os összetétele:

52,34 tömeg% vas, 44,86 tömeg% oxigén és 2,80 tömeg% hidrogén.

4,

`ZnCO_3`

`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`A_C` = 12 `g/(mol)`

`A_O` = 16 `g/(mol)`

`M_(ZnCO_3)` = `65.4+12+3*16` = 125,4 `g/(mol)`

125,4 g cink-karbonátban van 65,4 g cink, 12 g szén és 48 g oxigén

100 g cink-karbonátban van `100/125.4*65.4` g cink; `100/125.4*12` g szén és `100/125.4*48` g oxigén.

A cink-karbonát összetétele:

52,15 tömeg% cink; 9,57 tömeg% szén és 38,28 tömeg% oxigén.

5,

`NH_4NO_3`

`A_N` = 14`g/(mol)`

`A_H` = 1 `g/(mol)`

`A_O` = 16 `g/(mol)`

`M_(NH_4NO_3)` = `14+4*1+14+3*16` = 80 `g/(mol)`

80 g ammónium-nitrátban van 28 g nitrogén, 4 g hidrogén és 48 g oxigén

100 gammónium-nitrátban van `100/80*28` g nitrogén; `100/80*4` g hidrogén és `100/80*48` g oxigén.

Az ammónium-nitrát összetétele:

35 tömeg% nitrogén; 5 tömeg% hidrogén és 60 tömeg% oxigén.
0