Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenlet egyenlő együtthatók módszerével?

Főoldal » Középiskola » Matematika
690
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2,

Van x tanuló, y a buszköltség

I. y = 3500(x-5)

II. y = 3000(x-2)

`(x-5)*3500=(x-2)*3000`

3500x-17500=3000x-6000

500x=11500

x=23 az osztálylétszám

y= `(23-5)*3500` = 63000 Ft a busz költsége

Ha mindenki menne, akkor `63000/23` = 2739 Ft lenne fejenként a költség.
Módosítva: 3 éve
0

Az valójában szöveges "egyenletrendszer" lesz. Az egyenlő együtthatók módszere pedig azt jelenti, hogy a két ismeretlen valamelyikét azonos értékre hozzuk úgy, hogy beszorozzuk az egyenletet (akár mindkettőt) valamilyen számmal és utána összeadjuk, vagy kivonjuk egymásból a két egyenletet attól függően, hogy azonosak, vagy ellentétesek az együtthatók előjelei azért, hogy kiessen az adott ismeretlen. Máris mutatom ez itt mit jelent!

a)
Legyen `x` az osztály létszáma, és `y` a busz összköltsége. Ekkor a következő két egyenlet írható fel a szövegből:
`{((x-5)*"3 500" = y), ((x-2)*"3 000" = y):}`

Láthatjuk, hogy itt rögtön teljesül, hogy az egyik változó együtthatója egyenlő, mert mindkét egyenletben `y` szerepel, aminek az együtthatója valójában `1`, ami azonos mindkét esetben. Így tehát egyből ki is vonhatjuk egymásból a kettőt. Mindegy melyikből melyiket.
`(x-5)*"3 500"-(x-2)*"3 000" = y-y`
Osszunk le 500-zal, hogy kezelhetőbbek legyenek a számok!
`(x-5)*7-(x-2)*6 = 0`
`7x-35-6x+12 = 0`
`x-23 = 0 " /"+23`
`x = 23`

Vagyis az osztály létszáma 23 fő. `y`-t pedig úgy kaphatjuk meg, ha bármelyik kezdeti egyenletbe vissza helyettesítjük `x` értékét.
`(23-2)*"3 000" = y`
`21*"3 000" = y`
`y = "63 000"`

Vagyis 63 000 Ft a busz összköltsége.

b)
Itt pedig már szó nincs egyenletrendszerről. Itt csak fel kell írnunk egy egyenletet, ezúttal a fejenkénti költségre, a teljes létszám esetében, ami most legyen `x`. Vagyis
`23*x = "63 000" " /":23`
`x ~~ "2 739,130"`

Viszont mivel ez egy pénzösszeg, így az aktuális szabályok szerint azt 5-re kell kerekíteni, vagyis a fejenkénti összeg a teljes osztálylétszám esetében `"2 740 Ft"` lenne. (Bár ez a kerekítés nem a matek része, de gondoltam így valósághűbb a végeredmény. :))

Remélem így már világosabb! :)
Módosítva: 3 éve
0