Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Impulzus

Főoldal » Középiskola » Fizika
586
Sziasztok!
"Egy összenyomott rugó 1,8kg és 2,4kg tömegű testet dob szét. Szétlökés után a testek mozgási energiája összesen 630J, Mekkora az egyik és mekkora a másik test sebessége?"
Sajnos csak a válaszokat tudom: 15m/s és 20m/s
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni a levezetésben!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Rugó, sebesség, Impulzus, összenyomott
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Impulzusmegmaradás és energiamegmaradás törvénye.

A két test lendülete egyenlő, így a sebességük a tömegükkel fordítottan arányos lesz.

Tehát `m_1/m_2=v_2/v_1` `rightarrow` `v_2=(m_1*v_1)/m_2` = `(1.8*v_1)/2.4` = `3/4*v_1`

Felírjuk a mozgási energiát:

`E=1/2*m_1*v_1^2+1/2*m_2*v_2^2`

`630=1/2*(1.8*v_1^2+2.4*(3/4*v_1)^2)`

`630=1.575*v_1^2`

`v_1^2=400`

`v_1=20` `m/s`

`v_2=3/4*20` = 15 `m/s`.

(A nagyobb tömegűnek lesz kisebb a sebessége)
1