Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
729
Egy színjátszó csoport már három külföldi fellépéssel büszkélkedhet: jártak Bécsben, Helsinkiben és Prágában. A társulat minden tagja fellépett legalább az egyik helyen. Azon tagok, akik Ausztriában és Finnországban is felléptek, 15-en voltak. 21-en Prágában és Bécsben játszottak. Olyan nem volt, aki csak Helsinkiben és Prágában járt, de Bécsben nem.
a, Hányan léptek fel mindhárom fővárosban, ha az összesen 60 fős társulatnak 55%-a csak egy városba jutott el?
A színjátszók vezetőjétől tudjuk azt is, hogy azok közül, akik csak egy külföldi fellépésre tudtak elmenni, Prágában pont feleannyian jártak, mint Bécsben. Kizárólag Helsinkiben 3 fő járt.
b, Hány fővel lépett fel a társulat az egyes városokban?


A válaszokat előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
halmazok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

a,

Két vagy három helyen járt tehát `60*45/100` = 27 fő.

Az ábra segít.

Összeadjuk a felírt adatokat:

`(21-x)+(15-x)+x=27`

`36-x=27`

x =9

9 fő volt mindhárom helyen.

b,

csak egy helyen járt 60-27 = 33 fő.

Bécsben volt y fő, Prágában `y/2` fő, Helsinkiben 3.

`y+y/2+3=33`

`1.5y=30`

y = 20 fő járt Bécsben, 10 fő Prágában.

csak Bécs+Prága: 21-9 = 12 fő.

csak Bécs+Helsinki: 15-9 = 6 fő.

Ellenőrizzük:

12+6+9+20+10+3 = 60.
0