Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan házi segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
405
Valaki tudna segíteni ebbe a feladatba? Köszi szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trapéz, feladat, Matematika, mértan, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a nagyalap hossza `a`, a rajta lévő két szög `alpha`, a kisalap `c`, a rajta lévő két szög `beta`, a két szár pedig `b`.

`alpha = hat B = 60°", " b = c = CD = "4 cm"`

a)
Mivel `AD = BC`, ezért ez egy szimmetrikus trapéz. Ezért a két alap hosszának a különbsége ugyanúgy oszlik meg a trapéz két oldalán, hiszen szimmetrikus. Nevezzük ezt `d`-nek. Tehát ha a trapéz magasságát behúzzuk a kisalap végeinél, ami legyen `m`, akkor a szárakkal ezek derékszögű háromszögeket alkotnak, amiben az egyik befogó a `d` lesz, a másik az `m`, az átfogó pedig a `b`, illetve a háromszög egyik szöge az épp az `alpha` lesz. Tehát:
`cos alpha = d/b => d = b cos alpha = 4 cos 60° = "2 cm"`

Mivel `d` az alapok különbségének a fele, ezért a nagyalap
`d = (a-c)/2 => a = 2d+c = 2*2+4 = "8 cm"`

b)
Tehát a `P` pont az a szárak meghosszabbításának metszéspontja, amivel `ABP` és `DCP` is egy-egy egyenlő oldalú háromszög, mivel az `A` és `B` csúcsnál lévő szögek `60°`-osak és `AB ∥ CD`. Ami azt jelenti, hogy `PA = AB = "8 cm"`, illetve `PD = DC = "4 cm"`, vagyis
`(PD)/(PA) = 4/8 = 1/2`

Szólj ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
0