Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan házi segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
438
Valaki tudna ebben a két feladatban segíteni, köszi szépen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
téglalap, Matematika, feladatok, mértan, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
26
Elneveztem jó pár dolgot a feladatban. Az ábrán látszik, hogy mit, mire.
`b = MP = "8 cm, " a = PN = "6 cm, " alpha = hat(MPN) = 60°`

a)
Mivel `MAP` egy derékszögű háromszög, ami tartalmazza az `alpha` szöget, ezért felírhatjuk rá ennek a szinuszát és koszinuszát.
`sin alpha = m/b => m = b sin alpha = 8 sin 60° = 4 sqrt 3 ~~ "6,928 cm"`

`cos alpha = (a-n)/b => n = a-b cos alpha = 6-8 cos 60° = 6-4 = "2 cm"`

Vagyis `AMBN` kerülete:
`K = 2(m+n) = 2(4 sqrt 3+2) = 4+8 sqrt 3 ~~ "17,856 cm"`

b)
A `BPM` háromszögben ismerünk 2 oldalt, `n`-t és `b`-t, viszont egy szöget sem, de ezen könnyen segíthetünk. Ebben a háromszögben az `M` csúcsnál lévő szög két szögből áll: egy derékszögből és `beta`-ból. `beta` pedig az `MAP` háromszög másik szöge az `alpha` mellett, vagyis az értéke
`90+alpha+beta = 180 => beta = 90-alpha = 30°`

Tehát a `BPM` háromszögben az `M` csúcsnál lévő szög
`hat(BMP) = 90°+beta = 90+30 = 120°`

A `BP` átló hosszát pedig úgy kaphatjuk meg, hogy a `BNP` háromszöget nézzük. Ez egy derékszögű háromszög, aminek tudjuk két oldalát is, vagyis
`a^2+m^2=e^2 => e = sqrt(a^2+m^2) = sqrt(6^2+(4 sqrt 3)^2) = sqrt(36+48) = 2 sqrt 21 ~~ "9,165 cm"`

Így most már van két ismert oldalunk és velük szemben egy ismert és egy ismeretlen szögünk a háromszögben, vagyis felírhatunk egy szinusztételt a `BPM` háromszögre.
`sin varphi/(sin 120°) = n/e => sin varphi = (n sin 120°)/e = (2*sqrt(3)/2)/(2 sqrt 21) = 1/(2 sqrt 7) ~~ "0,189"`

c)
Mivel az `APQ` és az `MBQ` derékszögűek és a két háromszögnek a `Q` csúcsnál lévő szögeik csúcsszögek, vagyis ugyanakkorák, ezért a két háromszög hasonló, vagyis a megfelelő oldalaik aránya állandó. Ami a következőt jelenti:
`(AQ)/(QM) = (AP)/(BM) = (a-n)/n = (6-2)/2 = 4/2 = 2`

27.
a)
`ABF` és `MBC` két derékszögű háromszög, amiknek az egyik befogója az egyik négyzet oldala, a másik befogó pedig a másik négyzet oldala, vagyis a két háromszög egybevágó, vagyis az oldalaik megegyeznek egymással. Többek között
`AB = MB", " BF = BC`, így `AF = MC`

b)
`AM` és `FC` a két négyzet egy-egy átlója és mivel a két négyzet egyik oldala felfekszik ugyanarra az egyenesre, vagyis a két négyzet egyállású, ezért az átlóik vagy párhuzamosak, vagy pedig merőlegesek. Mivel ezeknek az átlóknak van metszéspontjuk, így párhuzamosak nem lehetnek, vagyis merőlegesek.

Az ábrán jól látszik: https://www.geogebra.org/calculator/c6yezyq2 (lehet mozgatni a `B` csúcsot! ;))

Elég szemét feladatok. Szólj ha bármi kérdésed van!
Módosítva: 3 éve
1