Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 13. feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
A Bohr-modell szerint a hidrogenatomban, alapállapotban pozitív e toltesű proton korül R = 0,053 nm sugarú körpályán kering az m = 9,1^-31 kg tömegű, -e = - 1,6-10^-19 C töltesű elektron. A körmozgáshoz szükséges centripetális erőt a részecskék közöztt fellépő elektrosztatikus vonzóerő biztositja.

Mekkora a körpályán mozgó elektron vk kerületi sebessége ?
A keringő elektron egy köráramnak felel meg. Mekkora a köráram áramerőssége?
Mekkora a köráram magneses mezőjének B indukciója a kör középpontjában?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`m*(v_k^2)/R=k*e^2/R^2` `=>``v_k=sqrt((k*e^2)/(m*R))` `=>``e*sqrt(k/(m*R))` = `1,*10^-19 \ C*sqrt((9*10^9 \ (Nm^2)/C^2)/(9,1*10^-31 \ kg*5,3*10^-11 \ m))` = `2,19*10^6` `m/s`


`I` = `(n*e)/T=(v*e)/(2*pi*R)=(2,19*10^6 \ m/s*1,6*10^-19 \ C)/(2*pi*5,3*10^-11 \ m)` = `1,05` `mA`



`B` = `mu_0*I/(2R)=4pi*10^-7\ (Vs)/(Am)*(1,05*10^-3 \ A)/(2*5,3*10^-11 \ m)` = `12,44` `(Vs)/m^2` = `12,44` `T`
Módosítva: 3 éve
0