Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Állapotegyenlet, egyesített gáztörvény

Főoldal » Középiskola » Fizika
374
1. Mekkora lesz a 100 liter térfogatú, 17 o C hőmérsékletű és 120 kPa nyomású gáz új
nyomása, ha a térfogata 60 literre, hőmérséklete pedig 5 o C-ra csökken?
2. Mekkora a hőmérséklete 90 kPa nyomású, 5 liter térfogatú és 1 g tömegű
héliumgáznak? ( He= 4 g/mol)
3. Mit gondol hány kg az osztályteremben levő levegő tömege?
A levegő sűrűsége= 1,29 kg/m 3
Mire tippel? Az eredmény a) 200 g körül , b) 200 kg köröl, 2000 kg körül
Hogy számolná ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

`T_1`=17 °C = 290 K

`T_2` = 5 °C = 278 K

`V_1` = 0,1 `m^3`

`V_2` = 0,06 `m^3`

`p_1` = 120000 Pa


`(p_1*V_1)/T_1=(p_2*V_2)/T_2`

`p_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(T_1*V_2)` = `(120000*0.1*278)/(290*0.06)` = 191724 Pa = 191 kPa

2,

V = 0,005 `m^3`

p = 90000 Pa

m = 1 g

M = 4 `g/(mol)`

n = `m/M` = `1/4` mol

T = `(p*V)/(n*R)` = `(90000*0.005)/(1/4*8.314)` = 216,5 K = -56,5 °C

3,

A terem térfogata:

V = `7*8*3` = 168 `m^3` (ez csak tipp, egy közepes terem ekkora)

`rho=m/V` `rightarrow` `m=rho*V` = `1.29*168` = 216,72 kg

Legyen a 200 kg.
-1