Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szimmetrikus trapézzal kapcsolatos számítások

Főoldal » Középiskola » Matematika
454
Egy egyenlő szárú trapéz átlója 1,3 dm, rövidebb alapja 6 cm, egyik szöge 54°45'. Számítsa ki a trapéz oldalait és a területét. Szinusztétel alkalmazásával végezze a számításokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a nagyobbik alap `a`, a rajta lévő két szög `alpha,` a rövidebbik alap `c`, a rajta lévő két szög `beta`, a szárak `b` és a két átló `e`.

`e = "1,3 dm" = 1"3 cm, " c = "6 cm, " alpha = 54°45' = "54,75°"`

Mivel szimmetrikus a trapéz, ezért 2-2 szöge egyenlő. Vagyis
`2(alpha+beta) = 360 " /":2`
`alpha+beta = 180`
`beta = 180-"54,75" = "125,25°"`

Ez a szög szerepel abban a háromszögben is, amit az átló alkot a rövidebbik alappal és az egyik szárral. Vagyis ebből a háromszögből ismerünk 1 szöget és 2 oldalt, vagyis felírhatjuk rá a szinusztételt. Nevezzük a kisalappal szemközti szöget ebben a háromszögben `alpha_1`-nek, mert az `alpha` szög egy része.
`sin alpha_1/sin beta = c/e => alpha_1 = sin^"-1"((c sin beta)/e) = sin^"-1"((6 sin "125,25°")/13) ~~ "22,143°"`

A háromszög harmadik szöge pedig `beta`-n kívül legyen `beta_1` hasonló okból kifolyólag:
`beta+alpha_1+beta_1 = 180 => beta_1 ~~ 180-"125,25"-"22,143" = "32,607°"`

És még egyszer a szinusz tétel, hogy megtudjuk a szárak hosszát:
`b/e = sin beta_1/sin beta => b = (e\ sin beta_1)/sin beta ~~ (13 sin "32,607°")/sin "125,25°" = "8,578 cm"`

A trapéz két végén van két derékszögű háromszög, hogy ha behúzzuk a kisalap végeihez a magasságot. Ezekben a háromszögekben az egyik szög az `alpha`, az átfogó a trapéz szára, az egyik befogó a trapéz magassága, ez legyen `m`, a másik befogó pedig a nagyalap és a kisalap hosszúságának különbségének fele, mert szimmetrikus a trapéz. Ez legyen `d`. Vagyis
`sin alpha = m/b => m = b sin alpha ~~ "8,578" sin "54,75°" = "7,005 cm"`

`cos alpha = d/b => d = b cos alpha ~~ "8,578" cos "54,75°" = "4,951 cm"`

Mivel a `d` kisalap és nagyalap különbségének a fele, ezért
`d = (a-c)/2 => a = 2d+c ~~ 2*"4,951"+6 = "15,902 cm"`

Vagyis a trapéz területe:
`T = ((a+c)*m)/2 ~~ (("15,902"+6)*"7,005")/2 = "76,716 cm"^2`

Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed adódna! :)
0