Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg hányadik hatvány

Főoldal » Középiskola » Matematika
471
Határozd meg hányadik hatvány.
Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha rájuk kattintasz kétszer ki tudod nagyítani!

c)
`(root(5) 4*root(3)(4^5))/(4^(-1/2)) = 4^(1/5+5/3-(-1/2)) = 4^(6/30+50/30+15/30) = 4^(71/30) = root(30)(4^71)` (szép szám)
Vagyis 4-nek a `71/30`-ik hatványa.

d)
`(5^2*root(3)(5^4)*5^(1/6))/(5^(-3/4)*sqrt(5^13)) = 5^(2+4/3+1/6-(-3/4+13/2)) = 5^(24/12+16/12+2/12+9/12-78/12) = 5^(-27/12) = 5^(-9/4) = 1/root(4)(5^9)` (na ez legalább egyszerűsödött)
Vagyis 5-nek a `-9/4`-ik hatványa.

Szólj ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
0