Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerkesszük meg az X hosszúságot

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
885
a) ha x=a^2/b
b) ha x=m*a^2/b^2
c) ha x= a^2+bc 

ha tudjuk, hogy adottak az a,b,c,m szakaszok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a)
`x/a=a/b`
Rajzolj egy szöget a két szögszárral. Az egyik szögszárra mérd fel a-t és b-t, a másikra a-t, aztán a megfelelő párhuzamos szelők kimetszik x-et.
Ugye tiszta rajz nélkül is? A párhuzamos szelők tétele kell csak hozzá.

c)
Először szerkeszd meg azt az y szakaszt, amire y²=bc. Ezt mondjuk a magasságtétellel tudod megcsinálni, ami azt mondja, hogy derékszögő háromszög átfogójához tartozó magasság (most y) az átfogót két részre bontja (most b és c), és ezekre teljesül, hogy y= bc .
Vagyis szerkeszd fel egy egyenesre egymás mellé a b és c szakaszokat, majd ez, mint átfogó köré szerkessz Thalesz kört, és szerkszd meg a csatlakozási pontjukban a merőlegest is. A merőleges a kört y hosszú szakaszban metszi.

Aztán már csak egy Pitagorasz lesz a  a²+y² ; valójában már meg is van szerkesztve, csak össze kell kötni a két meglévő pontot.

Ugye tiszta volt, nem kell több segítség?

b)
Ezt hagytam utoljára, mert szerintem ezt csak akkor lehet megszerkeszteni, ha adott még az egységnyi hosszú szakasz is, de azt nem írtad. Ha meglenne az is, akkor tudnál a²-et meg b²-et is szerkeszteni, ami után már az a)-hoz hasonlóan menne az x.

y=a² úgy megy, hogy ezt az arányt kell a párhuzamos szelők tételével megszerkeszteni: `y/a = a/1`

Nem jövök rá, hogy az 1 ismerete nélkül hogyan lehetne megcsinálni.
0