Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
865
Az osztály új tanárt kapott. A hetes így mutatta be társait: Az osztálynak 45 tanulója van, köztük 25 fiú. A jeles tanulók száma 30, köztük 16 fiú. 28-an sportolnak, közülük 18 fiú, illetve 17 jeles tanuló. 15 olyan fiú van, aki jeles tanuló és sportol is. A tanár szólt a hetesnek, hogy a jelentés hibátlan volt. Honnan tudta, ha korábban senkit sem ismert az osztályból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Istenem, ezek a halmazos feladatok! :D

Tehát először is `45-25=20` lány van. `30-16=14` jeles lány tanuló van. `28-18=10` lány sportol. Valamint `17-15=2` olyan lány van, aki jeles és sportol is. Ezekből úgy kapjuk meg, hogy hányan vannak, akik nem is jelesek és nem is sportolnak, hogy ha összeadjuk a két halmaz számosságát (a jelesekét és a sportolókét) és kivonjuk belőle azt a számot, ahányan mindkettőben benne vannak. Ekkor megkapjuk az összes tanulót, akik ezek közül valamelyik és ha ezt kivonjuk az összesből, akkor megtudjuk, hogy hányan vannak, akik egyikbe se tartoznak.
`45-(30+28-17) = 45-41 = 4`

Vagyis 4-en se nem jelesek, se nem sportolók. Ha megcsináljuk ugyanezt, akkor megkapjuk, hogy ebből mennyi fiú.
`25-(16+18-15) = 25-19 = 6`

6 nem lehet, így nem stimmel a jelentés. Láthatjuk ezt a lányok esetében is:
`20-(14+10-2) = 20-22 = -2`

Elég szemét így ez a feladat, ugyanis eredetileg úgy szól, hogy a tanár azt mondja, hogy hibás a jelentés és azt kell megindokolni, hogy miért hibás, nem pedig azt, hogy miért "hibátlan". Nem tudom, hogy te írtad-e át direkt, vagy rosszul írtad le véletlenül, vagy hogy ki írta el és miért, de alapból nem ez a feladat és a jelentés így egyértelműen hibás.

Itt a feladat a megoldással:
http://wintsche.web.elte.hu/wp-content/uploads/2018/01/Tanmenet_0321_halmazok_kombinatorika.pdf | 9. oldal
Módosítva: 3 éve
0