Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lenne egy sorozatokkal kapcsolatos feladatlap-aki tud segíteni, az légyenszives vezzesse is le

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
611
A képeken vannak a sorozatokkal kapcsolatos feladatok. Ha valaki meg tudja valamelyiket oldani, az légyenszíves le is vezetni. Köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Huha, jó izgalmas feladatok, jó nehéz is bizonyára mind...

Az elsőt nagyjából leírom, hogyan kezdtem hozzá. Te is csináld végig magad minden lépését szerintem:
- Kiszámoltam az első néhány elemét Excel-lel. Feltételeztem, hogy esetleg 1/x alakúak lesznek a többiek is, úgyhogy a reciprokot is kiirattam Excel-lel. Ki is jött, hogy az első néhány elem ez:
1/2, 1/3, 1/8, 1/30, 1/144, 1/840, 1/5760, stb.
(Persze Excel nélkül be is kellene bizonyítani, hogy ezek jönnek ki, meg kellene rájuk egy zárt formula, de egyelőre bizonyítás nélkül tegyük fel, hogy ilyenek.)

- Nézegettem a reciprokok sorozatát (2, 3, 8, 30, 144, 840 stb), de nem ugrott be róluk semmi. Ezért beírtam ezt a sorozatot az OEIS-be (On-Line Encyclopedia of Integer Sequences, https://oeis.org/ ) és ki is jött, hogy ismert a sorozat, és ezeket a zárt képletet írta rá az OEIS:
`(n+1)·(n-1)!`
`((n+1)!)/n`
Írt még néhány másikat is, de ez a kettő valószínűleg a legizgalmasabb, ezek közül is a második tűnik használhatóbbnak.

Persze nekünk a reciproka van, vagyis mondjuk ez lehet egy szimpatikus formula a feladat első kérdéséhez:
`a_n = n/((n+1)!)`

Most persze ez még csak egy sejtés, be is kell bizonyítani a feladat szerinti rekurzív formula felhasználásával. Ezt mondjuk teljes indukcióval lehet megtenni. Próbáld meg.

A végtelen sor összeg:
Azt, hogy a sor konvergál, a hányadoskritériummal nagyon könnyű belátni (az `a_(n+1)/a_n` hányados a 0-hoz tart, nézd meg).
Hogy mi a határérték, az már nem olyan könnyű. A wolframalpha meg tudja mondani, hogy 1:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum(n%3D1+to+%E2%88%9E)+n%2F(n%2B1)!
és ír is egy egyszerű sorozatösszeget. Fogjuk fel ezt sejtésnek, vagyis hogy n=1-től m-ig a sorozatösszeg `1-1/((m+1)!)`. Ezt megint teljes indukcióval viszonylag könnyű bebizonyítani, és akkor már a határérték is simán adódik.
Módosítva: 8 éve
0