Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna vki segíteni 7.osztályos matekba?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1014
Sziasztok!
1,2,3,4,5 számjegyekből hány ötjegyű páros ill.páratlan szám készíthető.Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

- Páros: A utolsó helyre mehet a 2 vagy 4; 2 lehetőség.

Az elsőre 4, a másodikra 3, a harmadikra 2, a negyedikre 1.

Ez összesen: `2*4*3*2*1` = 48 a párosra.

- Páratlan: Az utolsó helyre lehet hármat: 1,3,5

Az elsőre a maradék 4-ből, másodikra 3-ból, harmadikra 2-ből, negyedikre 1-ből választhatunk

Ez pedig: `3*4*3*2*1` = 72 a páratlanra.

Ha az összege 5! = 120, akkor nagy valószínűséggel jól számoltunk ;)

Ez akkor van, ha egy számjegyet csak egyszer használhatunk fel.

Ha többször is, akkor párosra: `5*5*5*5*2` = 1250 ; páratlanra `5*5*5*5*3` = 1875 db számot lehet gyártani.

Az összegük pedig `5^5` = 3125.
1