Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Terület/alapterület számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
Adott két feladat,területet kell számolnom az egyiknél. A deltoidnál nem tudom megoldani.. ef nincs megadva. A szobás feladathoz meg hozzá se tudok szagulni. Segítségeteket kérem ez ügyben:).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Terület,deltoid,s.o.s,középsuli,matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszögek területét ki tudod számolni a

`T=(a*b*singamma)/2` képlettel.

Mindenhol adott a háromszög két oldala és a közbezárt szög. A négy területet összeadod.

Deltoidos:

Nézzük meg közelebbről a `T_3` háromszöget. Ez egy derékszögű háromszög, ahol ismert az egyik szög és az átfogó.

A befogókat ki tudod számolni:

`e/2` = `b*cosalpha` = `14*cos82.3` = 1,9 cm

Az egyik átlót már tudjuk. (e=3,8 cm)

A másik átló két részből áll, a `T_3` háromszögben levő szakaszát:

`f_1=b*sinalpha` = `14*sin82.2` = 13,87 cm

Térjünk át a `T_1` háromszögre. Ebben a derékszögű háromszögben ismerjük `e/2`befogót és az átfogót.

A másik átló fennmaradó része tehát:

`f_2=root()(a^2-(e/2)^2)` = `root()(7^2-1.9^2)` = 6,74 cm

f = `f_1+f_2` = 13,87+6,74 = 20,61 cm

T = `(e*f)/2` , innen már boldogulsz.
0