Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 7.Feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
365
Egy egyenes, sima rudat vízszintes asztallapon rögzítünk az egymástól 1,5 m távolságban levő A és B pontokban. A rúdra egy 1,5 kg tömegű bilincset húztak, amely súrlódásmentesen csúszhat a rúdon. A bilincshez egy 120 N/m rugóállandójú, elhanyagolható tömegű, 50 cm nyugalmi hosszúságú rugót erősítünk, a rugó másik végét pedig a C pontban rögzítjük. A C pont az A és B pontok felezőmerőlegesén a rúdtól 0,6 m távolságban van. A bilincset a B pontba húzzuk, majd kezdősebesség nélkül elengedjük. Mekkora sebességgel halad át a bilincs a K ponton, az AB szakasz felezőpontján?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`l_(B)` = `sqrt(0,75^2+0,6^2)` = `0,96` `m`


`v_(K)` = `sqrt(k/m*[(l_(B)-l_0)^2-(l_(K)-l_0)^2])` = `sqrt((120 \ N/m)/(1,5 \ kg)*[(0,96 \ m-0,5 \ m)^2-(0,6 \ m-0,5 \ m)^2])` = `4,02` `m/s`
0