Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 6. Feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
369
Egy villanymotor meghajtású akkumulátoros gépkocsi vízszintes, egyenes úttesten álló helyzetből gyorsítva 15 s alatt éri el a 200 km/óra sebességet. A jármű tömege m = 1700 kg. A légellenállást és a gördülési ellenállást hanyagoljuk el. Tételezzük föl, hogy a jármű gyorsulása állandó.

Mekkora a járművet gyorsító erő?
Mekkora a gyorsítás során kifejtett legnagyobb teljesítmény?
A gyorsítás során fölhasznált villamos energia 0,175 kW/h. Mekkora a villanymotoroshajtás hatásfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2

v = 200 `(km)/h` = `55.dot(5)` `m/s`

F = `(m*v)/t` = `(1700*55.dot(5))/15` = 6296 N

P = `F*v` = `6296*55.dot(5)` = 349800 W

`W_m` = `1/2*m*v^2` = `1/2*1700*55.dot(5)^2` = `2.6*10^6` J = 2623 kJ

E = `0.175 (kW)/h*3600 s/h` = 630 kWs = 630 kJ

`eta=W_m/E` = `2623/630` = ezzel az a baj, hogy nagyobb lesz, mint 1; vagy a felhasznált energia nagyobb, vagy az elért sebesség illetve tömeg a kisebb.
0

Mit nem tudsz elfogadni a jó megoldásokon?
0