Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
640
Határozzuk meg a −1/6x+1/2={x}
egyenlet megoldásainak pontos értékét.

({x} az x törtrésze, vagyis az x-nek és x-nél nem nagyobb egészek legnagyobbikának különbsége.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`-1/6 x+1/2 = {x}`, ahol `{x} := x-floor x`

Azta! Ilyen feladatot se oldottam még. Szóval `{x}` `x` törtrészét jelöli (és ez hivatalos jelölés!! szóval nem gagyi a feladat az már biztos!), `[x]` pedig jelölje az egész részét `[x] := floor x`, tehát `x = [x]+{x}`.
`-1/6 x+1/2 = {x} " /"*6`
`3-x = 6{x}`
`3-([x]+{x}) = 6{x}`
`3-[x]-{x} = 6{x} " /"+{x}`
`3-[x] = 7{x}`

Észrevehetjük, hogy `3-[x]` valamilyen egész szám lesz, mondjuk `k`. Viszont `0 le 7{x} lt 7`, mivel `0 le {x} lt 1`, vagyis `k` értéke csakis `0, 1, 2, 3, 4, 5, 6` lehet! Tehát
`3-[x] = 7{x} = k`
Vagyis
`[x] = 3-k`
`{x} = k/7`

`"I."\ k = 0`
`[x] = 3", "{x} = 0 => x_1 = "3"`

`"II."\ k = 1`
`[x] = 2", "{x} = 1/7 => x_2 = 15/7 = "2,"dot(1)4285dot(7)`

`"III."\ k = 2`
`[x] = 1", "{x} = 2/7 => x_3 = 9/7 = "1,"dot(2)8571dot(4)`

`"IV."\ k = 3`
`[x] = 0", "{x} = 3/7 => x_4 = 3/7 = "0,"dot(4)28571dot(4)`

`"V."\ k = 4`
`[x] = -1", "{x} = 4/7 => x_5 = -3/7 = -"0,"dot(4)28571dot(4)`

`"VI."\ k = 5`
`[x] = -2", "{x} = 5/7 => x_6 = -9/7 = -"1,"dot(2)8571dot(4)`

`"VII."\ k = 6`
`[x] = -3", "{x} = 6/7 => x_7 = -15/7 = -"2,"dot(1)4285dot(7)`

Érdekes feladat volt annyi szent! :)
2