Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 5. Feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
429
Egy kezdetben üres léggömböt 15 liter térfogatúra fújunk fel. A léggömbbe 33 °C hőmérsékletű levegőt fújunk, miközben belégzéskor 21 °C hőmérsékletű levegőt lélegzünk be. A léggömbben a felfújás után 190 kPa a nyomás, míg a külső légnyomás 120 kPa.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Elnézést a kérdések:
1. Hány liter levegőt kellett belélegeznünk, hogy felfújjuk a léggömböt?
2. Mekkora a lufiban lévő gáz belső energiája?
3. Mekkora a lufiban egy átlagos energiájú oxigénmolekula sebessége?
0

`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2` `=>` ` V_1=V_2*(p_2*T_1)/(p_1*T_2)` = `15 \ dm^3*(190 \ kPa*294 \ K)/(120 \ kPa*306 \ K)` = `22,82` `dm^3` = `22,82` `l`


`E = f/2*p_2*V_2` = `5/2*190 \ kPa*15 \ dm^3` = `7.125` `J`


`v = sqrt((3*k*T_2*N_("A"))/M_(O_2))` = `sqrt((3*1,38*10^-23 \ J/K*306 \ K*6*10^23 \1/(mol))/(32*10^-3 \ (kg)/(mol)))` = `487,37` `m/s`
0