Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek aki segít vezesse le hogy hogyan számolta ki! köszönöm előre is :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
570
Egy halastóba minden év elején 10 mázsa halat telepítenek. Évente a természetes szaporulat 8%, míg
év végén lehalásszák a halak 28%-át. Hány mázsa hal volt a tóban az első év elején, ha a harmadik
év végére ugyanannyi lett a halak mennyisége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy eredetileg x mázsa hal volt a tóban, ehhez jött 10 mázsa, tehát x+10 mázsa hal lett. A 8%-os szaporulat miatt ezt meg kell szorozni 1,08-dal, de ha esetleg ezt nem tudjuk, akkor józan paraszi ésszel ugyanehhez az alakhoz el lehet jutni; x+10 8%-a (x+10)*(8/100)=(x+10)*0,08, ezt adjuk hozzá az x+10-hez: (x+10)+(x+10)*0,08, innen kiemelés után kapjuk, hogy (x+10)*(1+0,08)=(x+10)*1,08. Ebből lehalásszák a 28%-ot, vagyis 1-0,28=0,72-vel kell szorozni, tehát (x+10)*1,08*0,72=(x+10)*0,7776=0,7776x+7,776 mázsa hal lett a tóban év végére.

A gyakorlott szem hamar rájöhet, hogy itt meg is állhat az egyenlet felírásában, mivel előrelátható, hogy a végén egy elsőfokú egyenletet kapunk, amelynek legfelebb 1 megoldása lehet, viszont nem nehéz rájönni, hogy ha minden év végén ugyanannyi hal marad a tóban, akkor a harmadik év végén is ugyanannyi marad, így elég csak ezt az egyenletet megoldani:

0,7776x+7,776=x, kivonunk 0,7776x-et:
7,776=0,2224x, végül osztunk 0,2224-gyel:
7,776/0,2224=x, mivel ez végtelen szakaszos tizedestört lesz, ezért a végeredményt törtben kell megadnunk; bővítjük a törtet 10000-rel: 77760/2224, ezt egyszerűsítjük 16-tal: 4860/139, tehát 4860/139 mázsa hal volt eredetileg a tóban.

Ellenőrzés: 4860/139 + 10=6250/139 mázsa lett a tóban betelepítés után, a szaporodás után (6250/139)*1,08=6750/139 mázsa lett, végül a 28% lehalászása után (6750/139)*0,72=4860/139 mázsa lett, ugyanannyi, mint amennyi eredetileg volt, tehát jól számoltunk. Innen ha folytatjuk a számolást a következő évre vetítve, akkor pont ugyanezt a számolást fogjuk kapni, a harmadik évre meg pláne, tehát jól számoltunk.

Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor folytathatjuk az egyenlet felírását:

0,7776x+7,776 mázsa halra jön 10 mázsa, így 0,7776x+7,776+10=0,7776x+17,776, ehhez hozzájön a 8%-a: (0,7776x+17,776)*1,08=0,839808x+19,19808, végül lehalásszuk a 28%-át: (0,839808x+19,19808)*0,72=0,60466176x+13,8226176, ennyi hal volt a második év végén.
A harmadik évet 0,60466176x+13,8226176+10=0,60466176x+23,8226176 mázsa hallal indítjuk, szaporodás után (0,60466176x+23,8226176)*1,08=0,6530347008x+25,728427008 mázsa hal lett, végül lehalászás után: (0,6530347008x+25,728427008)*0,72=0,470184984576x+18,52446744576. Azt szeretnénk, hogyha ez x lenne, tehát:

0,470184984576x+18,52446744576=x, és ennek ugyanúgy x=4860/139 lesz a megoldása, természetesen a megfelelő átalakítások után.

Látható, hogy az előbbi megoldással sokkal egyszerűbb egyenletet kaptunk sokkal kevesebb számolással, tehát érdemes volt gondolkodni.
0