Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Színes golyók

Főoldal » Általános iskola » Matematika
474
Egy zsákban 106 színes golyó van. A golyókrol a következőket tudjuk: 48 nem piros és nem fehér. 54 nem piros és nem kék. 40 nem piros és nem zöld.
Hány golyót kell becsukott szemmel kivenni a zsákból ahhoz,hogy biztosan legyen mind a 4 színből a kivett golyók között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Valószínűségszámítás általános iskolába? Erős lenne azért.... Felesleges még 6 accuntot létrehoznod xdddd
Módosítva: 3 éve
-5


Van tehát

48 kék és zöld; 54 zöld és fehér és 40 kék és fehér. összesen pedig 106 db.

Egyenletezzünk:

k+z = 48 `rightarrow` k = 48-z

z+f = 54 `rightarrow` f = 54-z

k+f = 40

k+z+f+p=106

Ha az első hármat összeadod:

2(k+z+f)= 48+54+40 = 142 `rightarrow` k+z+f = 71

p = 106-71 = `color(red)("35")`

(48-z) + (54-z) = 40

102-2z = 40

2z = 62

z = `color(green)("31")`

k = 48-31 = `color(blue)("17")`

f = 54-31 = `color(black)("23")`.

Van tehát 17 kék, 23 fehér, 35 piros és 31 zöld.

Akkor lehet kihúzgálni.

A legrosszabb esetet nézzük, kihúzzuk a legtöbbeket:

35 pirosat, 31 zöldet és 23 fehéret és eddig még nincs kék. Ha mégegyet húzunk, akkor biztosan lesz mind a 4 szín:

35+31+23+1 = 90-et kell kihúzni, hogy biztosan legyen mind a 4 szín.
2