Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkgeometria sorozatokkal vegyítve

Főoldal » Középiskola » Matematika
411
Egy háromszög oldalai számtani sorozatot alkotnak. A háromszög kerülete 30 cm, legrövidebb és leghosszabb oldalának szorzata 96 cm. Mekkora a háromszög területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen:
a: `10 – x`
b: `10`
c: `10 + x`

Az oldalak meghatározása a leghosszabb és a legrövidebb oldal szorzatából.
`(10 – x) * (10 + x) = 96`
`-x^2-100 = 96`
`-x^2-4 = 0`
`x = +-2`

a: `10 – 2` = `8` `cm`
b: `10` `cm`
c: `10 + 2` = `12` `cm`


Hérón képlettel:
`T` = `sqrt(30/2*(30/2-8)*(30/2-10)*(30/2-12))` = `39,69` `cm^2`
Módosítva: 3 éve
0

Legyenek a háromszög oldalai `a, b, c`. Legyen `a` a legrövidebb és `c` a leghosszabb. Ekkor
`K = a+b+c = "30 cm, " a*c = "96 cm"`

Illetve ahogyan előbb is: `b = a+d`, `c = a+2d`. Vagyis
`{(a+(a+d)+(a+2d) = 30), (a*(a+2d) = 96):}`

`a+(a+d)+(a+2d) = 30`
`3a+3d = 30 " /":3`
`a+d = 10`
`d = 10-a`

`a*(a+2d) = 96`
`a^2+2ad = 96`
`a^2+2a*(10-a) = 96`
`a^2+20a-2a^2 = 96`
`20a-a^2 = 96 " /"+a^2-20a`
`a^2-20a+96 = 0`
`a_1 = 8 ", " cancel(a_2 = 12)`, mivel `a+d = 10`, tehát `a, d lt 10`

`d = 10-a = 10-8 = 2`

Vagyis a háromszög oldalai:
`a = "8 cm"`
`b = 8+2 = "10 cm"`
`c = 8+2*2 = "12 cm"`

A háromszög területe a Hérón-képlettel:
`s = K/2 = 30/2 = 15`
`T = sqrt(s(s-a)(s-b)(s-c)) = sqrt(15*7*5*3) = sqrt 1575 = 15 sqrt 7 ~~ "39,686 cm"^2`

Szólj ha bármi kérdésed van! :)
0