Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria sorozatokkal vegyítve

Főoldal » Középiskola » Matematika
435
Egy téglatest térfogata 192 cm³, az egy csúcsban összefutó élek hosszának összege 18 cm. Az élek hosszai egy számtani sorozat egymást követő tagjai. Mekkora a téglatest felszíne valamint a testátlójának hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nevezzük a téglatest három oldalát `a, b, c`-nek.
`V = a*b*c = "192 cm"^3 ", " a+b+c = "18 cm, "`

Azt pedig, hogy `a, b, c` egy számtani sorozat egymást követő tagjai úgy tudjuk felírni, hogy az egymás mellettiek különbsége ugyanannyi, legyen `d`, vagyis ugyanannyival nővek. Tehát ha például `a` a legrövidebb oldal és `c` a leghosszabb, akkor `b=a+d` és `c = a+2d`. Ezeket vissza tudjuk helyettesíteni a fenti két egyenletbe. Ekkor két egyenletünk lesz `a`-ra és `d`-re.
`{(a*(a+d)*(a+2d) = 192), (a+(a+d)+(a+2d) = 18):}`

Egyszerűsítsük mindkettőt!
`3a+3d = 18 " /":3`
`a+d = 6`

Ezt rögtön be is helyettesíthetjük:
`a*(a+d)*(a+2d) = 192`
`a*6*(a+2d) = 192`
`6a^2+12ad = 192`

`a+d = 6 => d = 6-a`
`6a^2+12a*(6-a) = 192 " /":6`
`a^2+12a-2a^2 = 32`
`12a-a^2 = 32 " /"+a^2-12a`
`a^2-12a+32 = 0`
`a_1 = 4 ", " cancel(a_2 = 8)`, mert `a+d = 6`, tehát `a, d lt 6`

`4+d = 6`
`d = 2`

Vagyis a téglalap három oldala:
`a = "4 cm"`
`b = 4+2 = "6 cm"`
`c = 4+2*2 = "8 cm"`

A felszín:
`F = 2(ab+bc+ca) = 2(4*6+6*8+8*4) = 2(24+48+32) = 2*104 = "208 cm"^2`

A testátló pedig:
`e = sqrt(a^2+b^2+c^2) = sqrt(4^2+6^2+8^2) = sqrt(16+36+64) = sqrt 116 = 2 sqrt 29 ~~ "10,770 cm"`

Nyugodtan szólj ha bármi kérdésed van! :)
0