Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy fontos kérdés

235
Sziasztok. Azt vettem észre magamon, hogy az internet, a közösségi oldalak, a youtub nézésével egy csomó időm megy el. Ha leülök például programozásból nézni videót youtubeon, akkor 5 perc múlva már a kedvenc youtuberem videóit nézem, kedvenc zenéimet hallgatom. Facebookozok, és halogatom a tanulást. Hogyan lehet ebből ki zökkeni? Mit tanácsoltok? Előző nap eltervezem, hogy mit akarok csinálni, milyen produktív leszek, mennyit olvasok, milyen sok feladatot megcsinálok, stb. Következő nap este megint azt veszem észre, hogy elment a nap a levesbe. Mit tehetnék ezellen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Egyéb

Válaszok

3
Szia Aliz!

Az a helyzet, hogy ez később csak még nehezebb lesz. Legalább is nekem az. Annyi a lényeg, hogy fiatalon az élet a kényelemről szól. Mindenről gondolkodik helyetted valaki más. Ahogy nőssz fel viszont, egyre kényelmetlenebbé válik a dolog. Egyre több mindenről kell saját magadnak gondoskodni. Amiket említesz is ilyen. Később csak még több dolgod lesz, úgyhogy ha most nem is, később muszáj lesz valamit kitalálnod erre. Neked kell megtalálnod erre a választ. Lényegében meg kell úgy tervezned a napod, hogy el tudd végezni azt, amit meg akarsz csinálni, és utána még legyen időd pihenni, kikapcsolódni. Külön kell kezelni a kettőt. Amikor dolgozol, akkor nincs játék meg szórakozás, amikor pedig elvégezted, amit akartál, vagy legalább is letelt a rászánt idő, akkor jön el az ideje ezeknek. Erről szól az élet tulajdonképpen, hogy megtaláld, hogy hogyan tudsz a legproduktívabb lenni.
Módosítva: 1 éve
1

Szia!
A közösségi oldalakon (Instán és Facen biztosan) lehet értesítést kérni, amikor eléred az általad beállított napi időlimitet. A legtöbb okostelefonon szintén van hasonló funkció, az értesítés mellett be tudod állítani, hogy fagyassza be aznapra az appot, így garantáltan nem fogsz tudni elcsábulni. Nálam még az is segített, hogy elrettentésként kezdőképernyőre helyeztem egy ablakot, ami mutatja, hogy aznap hány percet telefonoztam. YT-on nem vagyok benne biztos, hogy lehet külön korlátot beállítani, de este egy általad választott időpontra beállíthatsz egy "Ideje aludni!" üzenetet.

Ha tanulni készülsz, lehetőleg olyan helyre tedd a telefont, laptopot, egyebeket, ami a perifériádon kívülre esik. Ha mégis szükséged van rá a tanuláshoz, némíts/kapcsolj ki minden felugráló értesítést, esetleg figyeld az órát, hogy a lehető legkevesebb időt töltsd el képernyő előtt. Ez később még nehezebb lesz, mert rengeteg anyagot digitálisan küldenek át a tanárok és a tételeket is egyszerűbb gépen összerakni. Az egyetemi tananyagról már nem is beszélve, a legtöbb egyetemista már nem könyvből, hanem valamilyen digitális eszközön tanul. Léteznek tanulós appok, amiknek az a lényege, hogy amíg az aktív, addig nem hagyhatod el az appot szórakozni. Én egyedül a Forestet ismerem, érdemes kipróbálni.
1

Youtube esetében megoldás, ha csinálsz pl. egy új account-ot, ahol csak tanulós dolgokat nézel. Ha jobb oldalt nem ajánlgatja a kedvenc zenéid, videósaidat, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy elkalandozz.
Ha pedig ezt pl. egy másik böngészőben is teszed, amit kifejezettem erre tartasz fent (lenne egy böngésző szórakozásra és egy tanulásra), akkor még a böngészőben sem lesznek olyan nyitott tab-ok, amik elvonják a figyelmed.
1