Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud algebra feladatban segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
482
Az 1,2,3-as kellene, nagyon nem értem, hogy hogyan kellene, előre is köszi aki segít benne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, feladatok, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Durva általános iskolába járhatsz öreg :D :D :D
1

1.
`a = 12/sqrt(6)+sqrt((1-sqrt 6)^2)+abs(-1) ``=`` 12/sqrt(6)+abs(1-sqrt 6)+1 ``=`` 12/sqrt(6)+sqrt 6 cancel(-1) cancel(+1) ``=`` 12/sqrt(6)+6/sqrt(6) ``=`` 18/sqrt(6)*sqrt(6)/sqrt(6) ``=`` 3 sqrt 6`


`b = abs(2-sqrt 12)+2*sqrt((-1+sqrt 3-3 sqrt 6)^2) ``=`` 2 sqrt 3-2+2*abs(sqrt 3-3 sqrt 6-1) ``=`` 2 sqrt 3-2+2(1+3 sqrt 6-sqrt 3) ``=`` cancel(2 sqrt 3) cancel(-2) cancel(+2)+6 sqrt 6 cancel(-2 sqrt 3) ``=`` 6 sqrt 6 = 2*3 sqrt 6`

a)
Mivel `b` kétszer annyi, mint `a`
`m = min{a; b} = a`
`M = max{a; b} = b`

b)
`m_a = (a+b)/2 = (3 sqrt 6+6 sqrt 6)/2 = (9 sqrt 6)/2`

`m_g = sqrt(a*b) = sqrt((3 sqrt 6)(6 sqrt 6)) = sqrt(3*6*6) = 6 sqrt 3`

c)
`m = 3 sqrt 6 = sqrt(3^2*6) = sqrt 54`
`m_g = 6 sqrt 3 = sqrt(6^2*3) = sqrt 108`
`m_a = (9 sqrt 6)/2 = sqrt((9^2*6)/2^2) = sqrt((81*3)/2) = sqrt(243/2) = sqrt "121,5"`
`M = 6 sqrt 6 = sqrt(6^2*6) = sqrt 216`

Vagyis tényleg teljesül, hogy
`sqrt 54 le sqrt 108 le sqrt "121,5" le sqrt 216`

2.
a)
`sqrt(225^2-224*225) = sqrt(225*(225-224)) = sqrt 225 = 15 in QQ`

Az `1+3+5+7+...+35+37` felírható egy számtani sorozatként, ahol `a_1 = 1", " a_n = 37", " d = 2`, és tudjuk, hogy
`a_n = a_1+(n-1)*d`
`37 = 1+(n-1)*2 " /"-1`
`36 = 2n-2 " /"+2`
`38 = 2n " /":2`
`n = 19`

Illetve tudjuk, hogy
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2`

Így tehát
`sqrt(1+3+5+7+...+35+37) = sqrt(((1+37)*19)/2) = sqrt((cancel 38_19*19)/cancel 2) = sqrt(19^2) = 19 in QQ`
``
b)
`sqrt(499*500)` Mivel a `499` egy prím szám, így `499*500` nem lehet egy négyzet szám, vagyis ez a szám irracionális.

`sqrt(1*3*5*7*...*35*37)` Mivel `37` prím, a többi szám pedig mind kisebb ennél, így a gyökjel alatt nem szerepelhet ez a szám megint, vagyis a szorzat biztosan nem egy négyzet szám, így ez a szám irracionális.

c)
`sqrt(4^n+2^(2n+3)) = sqrt((2^2)^n+2^(2n)*2^3) = sqrt(2^(2n)+8*2^(2n)) = sqrt(2^(2n)(1+8)) = sqrt((2^n)^2*3^2) = sqrt((2^n*3)^2) = 3*2^n in QQ`

`sqrt(5*n+7)`

Ha `n=0`, akkor
`sqrt(5*n+7) = sqrt 7`, ami irracionális

Ha `n ne 0`, akkor
`sqrt(5*n+7) = sqrt(n(5+7/n))` Ahhoz, hogy ez a szám racionális legyen, ahhoz legalább `7/n`-nek egésznek kéne lennie. Ez `n=1`-re és `n=7`-re teljesül, de akkor a szám `sqrt(5*1+7)= sqrt 12` és `sqrt(5*7+7) = sqrt 42`, amik közül egyik sem racionális, vagyis a szám irracionális.

3.
a)
`x = sqrt 3+2 sqrt 3+3 sqrt 3 = 6 sqrt 3`
`y = sqrt 98-sqrt 128+sqrt 50 = 7 sqrt 2-8 sqrt 2+5 sqrt 2 = 4 sqrt 2`
`z = sqrt 2*sqrt 2+(sqrt 3)^2-2 sqrt 5*3 sqrt 5 = 2+3-2*3*5 = 5-30 = -25`

Vagyis
`z lt y lt x`

b)
`x*sqrt 3+abs z-y*sqrt 2 = (6 sqrt 3)*sqrt 3+abs(-25)-(4 sqrt 2)*sqrt 2 = 6*3+25-4*2 = 18+25-8 = 35`

Máskor légyszi külön tedd fel, mert együtt ennyi túl sok.
Módosítva: 3 éve
0