Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy oldjam meg ezeket egyenlő együtthatókkal/behelyettesítéssel?

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.
a)
Legyen a kétágyas kórtermek száma `x`, a négyágyasaké pedig `y`. Ekkor
`{(x+y = 16), (2x+4y = 54):}`

Az egyenlő együtthatók módszerével úgy lehet megoldani, hogy valamelyik változó értékét ugyanannyira hozod és utána kivonod egymásból a két egyenletet. Például ha a második egyenletet leosztjuk 2-vel, akkor `x+2y = 27` lesz. Ha ebből kivonjuk a másik egyenletet, akkor egyből kieseik az `x`:
`2y-y = 27-16`
`y = 11`

`x+11 = 16 " /"-11`
`x = 5`

Ez volt az egyenlő együtthatók módszere. Behelyettesítéssel pedig úgy lehet megoldani, hogy az egyikből kifejezed az egyik változót. Mondjuk az elsőből az `x`-et (de lehet az `y`-t is) és a másikba az `x` helyére behelyettesíted, amit `x`-re kaptál.
`x+y = 16 => x = 16-y`
`2(16-y)+4y = 54`
`32-2y+4y = 54 " /"-32`
`2y = 22 " /":2`
`y = 11`

És kijön ugyanaz `x`-re és `y`-ra is. Ami azt jelenti, hogy 5 darab kétágyas kórterem és 11 darab 4 ágyas kórterem lehet, hogy ha 16 a kórtermek száma és 54 az ágyak száma.

b) `x = 10`
Mivel 16 kórterem van összesen, ezért ha 10 kétágyas van, akkor 4 ágyasból
`10+y = 16 " /"-10`
`y = 6`

Vagyis az ágyak száma:
`2*10+4*6 = 20+24 = 48` darab ágy lenne így!

c) Ez cseles! :P Itt azt kötik ki, hogy hány darab 2 ágyas kórterem lehet maximum, de azt nem, hogy hány darab 4 ágyas lehet. Márpedig a 4 ágyasban van több ágy, vagyis ha mi a lehető legtöbb ágyat akarjuk, ahhoz 0 kétágyas kórtermet és 16 darab négyágyasat kell hogy válasszunk, vagyis a maximális ágyak száma:
`4*16 = 64`
Tehát 64 ágyat tudnak elhelyezni maximum. Bár azt nem tudom, hogy ez-e a kérdés. Elég árnyaltan fogalmaznak.

3.
Nevezzük a két végállomás között megtett utat `s`-nek, mert ez mindentől függetlenül változatlan. Illetve a menetrend szerinti átlagsebességet `v`-nek, a menetrendi időt pedig `t`-nek. Az átlagsebesség az a megtett út és az eltelt idő hányadosa. `v = s/t` (ennyi még megy fizikából! :D) Megmondom őszintén, halvány lila dunsztom nincs hogyan kéne ezt megoldani, de nekifutok, aztán lesz ami lesz :D

Mivel a sebesség mértékegysége kilométer per óra, ezért a távolság mértékegysége a `"km"` lesz, az időé pedig óra.
`t_1 = 48\ "perc" = 48/60\ "óra" = 4/5\ "óra" = "0,8 óra"`
`t_2 = 1\ "óra"\ 36\ "perc" = 1+36/60\ "óra" = 8/5\ "óra" = "1,6 óra"`
Vagyis a két esetből felírható egyenletek:
`{(v+8 = s/(t-"0,8")), (v-12 = s/(t+"1,6")):}`

Mivel `s = v*t`, a két egyenlet tovább egyszerűsödik
`v+8 = (v*t)/(t-"0,8")`
`(v+8)(t-4/5) = vt`
`cancel(vt)-4/5 v+8t-32/5 = cancel(vt) " /"*5/4`
`10t-v-8 = 0 " /"+8`
`"I."\ 10t-v = 8`

`v-12 = (v*t)/(t+"1,6")`
`(v-12)(t+8/5) = vt`
`cancel(vt)+8/5 v-12t-12*8/5 = cancel(vt) " /"*5/4`
`2v-15t-24 = 0 " /"+24`
`"II."\ 2v-15t = 24`

Adjuk hozzá a az `"I."` kétszeresét a `"II."`-hoz:
`20t-15t = 16+24`
`5t = 40 " / ":5`
`t = 8`

`10*8-v = 8 " /"+v-8`
`v = 72`

Ami azt jelenti, hogy `"72 km/h"` az előírt átlagsebesség. (És `"8 óra"` a menetidő!! Az igen.)

A megtett út pedig:
`s = v*t = 72*8 = "576 km"` (Ez se egy helyi járat...)

Mindenesetre szólj nyugodtan ha bármi nem világos :)
Módosítva: 3 éve
0