Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi ha tudsz segíts

Főoldal » Középiskola » Matematika
350
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a,

I. x-y=7 `rightarrow` x=y+7

II. 3x+2y=16

II. 3(y+7)+2y=16

3y+21+2y=16

5y+21=16 /-21

5y= -5

y = -1

I. x = -1+7 = 6

Megoldás a (-1;6) számpár.

b,

I. 30x+40y=45

II. 30x-54y=96

I. - II.:

94y = -51

y= `-51/94`

I. `30x+40*(-51/94)=45`

`30x=45+(40*51)/94`

x = `(45+(40*51)/94)/30` = `209/94`

Megoldás a `(-51/94;209/94)` számpár.

c,

I. `1/2*x-4/3*y=-30`

II. `(x+y)/5=10` `rightarrow` x+y=50 `rightarrow` y=50-x

I. `1/2*x-4/3*(50-x)=-30`

I. `1/2*x-200/3+4/3*x=-30` /*6

3x-400+8x=-180 /+400

11x = 220 /:(11)

x = 20

II. y=`50-20` = 30

Megoldás a (20;30) számpár.

Mindet ellenőrizni!
0

a.)
Beszorzod az első egyenletet (-3)-al.
`{(x,-,y,=,7),(3x,+,2y,=,16):}` `=>` `{(-3x,+,3y,=,-21),(3x,+,2y,=,16):}`

Összeadod az egyenleteket.
`5y = -5`

Kiszámolod y-t.
`y = -1`



Visszahelyettesítesz x-be.
`x-(-1)=7`

Elévgzed az összevonást.
`x=6`

`(x,y) = (6,-1)`

b.)
Megszorzod a 2. egyenletet (-1)-el.
`{(30x,+,40y,=,45),(30x,-,54y,=,96):}` `=>` `{(30x,+,40y,=,45),(-30x,+,54y,=,-96):}`

Összeadod a két egyenlete.
`94y = -51`

Elvégzed az osztást.
`y=-51/94`



Visszahelyettesítesz x-be.
`30x+40*(-51/94) =45`

Elvégzed a szökséges összeadást és osztást.
`x=209/94`

`(x,y) = (209/94,-51/94)`

c.)
Az első egyenletet megszorzod 6-al a másodikat (-3)-al.
`{(1/2x,-,4/3y,=,-30),(,(x+y)/3,,=,16):}` `=>` `{(3x,-,8y,=,-180),(x,+,y,=,50):}` `=>` `{(3x,-,8y,=,-180),(-3x,-,3y,=,-150):}`

Összeadod az egyenleteket.
`-11y = -330`

Elvégzed az osztást.
`y=30`



Visszahelyettesítesz x-be.
`x+30=50`

Elvégzed a kivonást.
`x=20`

`(x,y)=(20,30)`
Módosítva: 3 éve
0