Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
432
Adott egy 0,350 mol/dm³ koncentrációjú nátrium-formiát-oldat. Mennyivel változik az oldat pH-ja, ha:
- 12-szeres térfogatúra hígítjuk?
- azonos térfogatú, 0,05 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldatot adunk hozzá?
- azonos térfogatú, 0,05 mol/dm³ koncentrációjú NaOH-oldatot adunk hozzá?

Ks = 1,77·10–4 mol/dm³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A nátrium-formiát egy só, gyenge sav és erős bázis sója; lúgosan hidrolizál:

`HCOO^-` + `H_2O` ⇌ `HCOOH` + `OH^-`

A formiátion `K_b`-ját a hangyasav `K_s`-jából tudod számolni:

`K_b` = `K_v/K_s` = `10^(-14)/(1.77*10^(-4))` = `5.65*10^(-11)` = `[OH^-]^2/(c-[OH^-])`

A hidroxidion-koncentrációt a kiindulási koncentrációhoz képest elhanyagolhatjuk, csak hogy ne kelljen másodfokúval játszani.

`[OH^-]` = `root()(K_b*c)` = `root()(5.65*10^(-11)*0.35)` = `4.45*10^(-6)`

pOH = `-lg[OH^-]` = 5,35

pH = 14-pOH = 8,65

12-szeres hígítással a koncentráció `c_h` = `0.35/12` = 0,029 lesz.

`[OH^-]_h` = `root()(K_b*c_h)` = `root()(5.65*10^(-11)*0.029)` = `1.28*10^(-6)`

`pOH_h` = `-lg[OH^-]_h` = 5,89

`pH_h` = `14-pOH_h` = 8,11

A hígítással a pH csökkent 8,65-8,11 = 0,54-et.


b,

`HCOO^-` + `H^+` ⇌ `HCOOH`

Pufferekre használt általános képlet:

`[OH^-]` = `K_b*c_("bázis")/c_("só")` = `K_b*(c-c_(HCl))/(c+c_(HCl))`

A bázis koncentrációja csökken (a hozzáadott sav fogyasztja); a só koncentrációja pedig ugyanennyivel nő.

`[OH^-]` = `5.65*10^(-11)*0.3/0.05` = `2.95*10^(-5)` = `3.39*10^(-10)`

pOH = `-lg[OH^-]` = 9.47

pH = 14-pOH = 4,53

`Delta pH` = 8,65-4,53 = 4,12-vel csökkent.

c,

`HCOO^-` + `OH^-`

Itt egy lúgosan hidrolizáló só és egy lúg adódik össze, az erős lúg elnyomja a gyenge lúgot. Legyen 1 `dm^3` mindkettő, akkor 2 `dm^3` oldatban van 0,05 mol NaOH, vagyis

1 `dm^3` oldatban van 0,025 mol `OH^-`

pOH = `-lg[OH^-]` = 1,6

pH = 14-pOH = 12,4

`DeltapH` = 12,4-8,65 = 3,75 egységgel nőtt.
0