Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
396
Keressünk olyan számrendszert, melyben előfordulhat, hogy egy azonos számjegyekből álló kétjegyű szám négyzete, szintén azonos számjegyekből álló négyjegyű szám.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát
`(bar(x\x)_n)^2 = bar(yyyy)_n`

Ami azt jelenti, hogy
`(xn+x)^2 = yn^3+yn^2+yn+y`
`x^2n^2+2x^2n+x^2 = yn^3+yn^2+yn+y`
`x^2(n^2+2n+1) = y(n^3+n^2+n+1)`
`{(x^2 = y),
(n^2+2n+1 = n^3+n^2+n+1):}`

`n^2+2n+1 = n^3+n^2+n+1 " /"-n^2-2n-1`
`n^3-n = 0`
`n(n^2-1) = 0`
`cancel(n_1 = 0)", " n gt 0`
`n_2 = 1`

Vagyis az egyes számrendszer ilyen, mivel annak minden számjegye ugyanaz. Tehát pl `2^2=4` egyes számrendszerben:
`(11_1)^2 = 1111_1`

Ez egy lehetséges megoldás, de nem vagyok biztos benne, hogy ez az egyetlen megoldás.
0