Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
412
Egy műhold a Föld egyenlítőjének síkjában körpályán kering a Föld körül. Pályájának sugara 22 000 kilométer. Ha a műhold mozgását az Egyenlítőről egy földi megfigyelő vizsgálná, milyen hosszúnak észlelné a műhold zeniten történő két áthaladása közt eltelt időt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A műhold szögsebessége a Föld körüli pályáján:

`m*omega^2*R=G*(m*M)/R^2` `=>` `omega_m = sqrt(G*M/R^3)` = `sqrt(6,67*10^-11(Nm^2)/(kg^2)*(5,97*10^24 \ kg)/((2,2*10^7 \ m)^3)` = `1,934*10^-4` `1/s`



A földi megfigyelő szögsebessége:

`omega_("F")` = `(2pi)/(T_"F")` = `(2pi)/((60^2*24) \ s)` = `7,272*10^-5` `1/s`



A műhold két, zeniten történő áthaladása között eltelt idő, ha a műhold keringési iránya megegyezik a Föld forgásirányával:

`T_("1")` = `(2pi)/(omega_("m")-omega_("F")) ` = `(2pi)/(1,934*10^-4 \ 1/s-7,272*10^-5 \ 1/s)` = `52.064,8 \ s` = `(52.064,8 \ s)/(60^2 \ s)` = `14,46` `"óra"`



`T_("2")` = `(2pi)/(omega_("m")+omega_("F")) ` = `(2pi)/(1,934*10^-4 \ 1/s+7,272*10^-5 \ 1/s)` = `23.610,3` `s` = `(23.610,3 \ s)/(60^2 \ s)` = `6,56 \ "óra"`
0