Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 12 Mértani

Főoldal » Középiskola » Matematika
469
1.Számítsd ki a kétjegyű páros számok összegét?
2.Egy számtani sorozat ötödik tagja 11,nyolcadik tagja 17. Számítsuk ki az első tagot, valamint az első tíz tag összegét?
3.feladat :Egy könyvesszekrénynek nyolc polcaira van. A legfelsőn 35 könnyv van, a lk alatta lévőkön mindig 4-el több. Hány könnyv van a legalsó polcokon, és az összesen a szekrényben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
12, Középiskolai Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

`a_1` = 10

`a_n` = 98

d = 2

`a_n=a_1+(n-1)*d`

98 = 10+2(n-1)

n = 45

`S_(45)`= `(a_1+a_(45))*45/2` = `(10+98)*45/2` = 2430

2,

`a_5=a_1+4*d=11`

`a_8=a_1+7*d=17`

`a_8-a_5` = 3d = 6

d = 2

`a_1=a_5-4*d` = `11-4*2` = 3

`S_(10)=(a_1+a_(10))*10/2` = `((a_1+(a_1+9*d))*10)/2` = `((3+3+9*2)*10)/2` = 120

3,

`a_1=35`

d = 4

`a_8` = `a_1+(8-1)*4` = `35+7*4` = 63

`S_8` = `(a_1+a_8)*8/2` = `(35+63)*4` = 392
0