Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1876
1. A dobókockával egymás után háromszor dobunk, a dobott számok egy
háromjegyű szám számjegyei a dobás sorrendjében.
a, Hányféle háromjegyű számot lehet dobni?
b, Hányféle 25-tel osztható számot lehet dobni?
c, Hányféle háromjegyű páros számot lehet dobni?
Válaszokat előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Mivel a dobott számok mindegyike 3 jegyű számot alkot (nem lehet 0-át dobni), ezért mivel az első számjegy 6-féle lehet, ahogy a második is és a harmadik is:
`6*6*6 = 6^3 = 216`

b)
Ahhoz, hogy a szám 25-tel osztható legyen, ahhoz az utolsó két számjegy által alkotott számnak is oszthatónak kell lennie 25-tel. Mivel a számjegyeink 1 és 6 között alakulnak, ezért ez csakis úgy lehetséges, ha másodiknak 2-t, harmadiknak pedig 5-öt dobunk, tehát csakis az első dobás értéke lehet tetszőleges, ami 6-féle lehet, így tehát a válasz
`6`

c)
Azt már megállapítottuk, hogy mindenképpen háromjegyű számot kapunk. Illetve akkor páros egy szám ha az utolsó számjegye osztható kettővel, vagyis jelen esetben vagy `2, 4` vagy `6`. Ez 3 lehetőség. A többi számjegy pedig lehet akármi, tehát
`6*6*3 = 108`

Szólj ha bármi kérdésed adódik! :)
1