Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (sinus, cosinus)

Főoldal » Középiskola » Matematika
415
1,, Mekkora a rombusz oldala, ha a hosszabik átlója 24,6 cm és az ezzel szemközti szöge 128°42'?

2, Mekkora sugarú körbe írhatunk egy 10 cm oldalú szabályos hétszöget?

3, Egy szimetrikus trapéz egyik alapja 24 m-es, a trapéz egyik szöge 42,5° a szárai 11,5 m hosszúak. Mekkora a trapéz másik alapja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez a rövid verzió lesz. Szólj ha valamit jobban kifejtsek! :) Egyébként mindegyikhez ugyanaz a trükk kell. Gondolom ezt hivatott gyakorolni.

1. `f = "24,6 cm, " beta = 128°42' = "128,7"°`

`sin(beta/2) = (f/2)/a => a = f/(2 sin(beta/2)) = "12,3"/(sin "64,35°") ~~ "13,645 cm"`

2. `a = "10 cm"`
`alpha = (360°)/7 ~~ "51,429°"`

`sin alpha/2 = (a/2)/R => R = a/(2 sin(alpha/2)) = 5/sin((180°)/7) ~~ "11,524 cm"`

3. `a = "24 cm, " alpha = "42,5°, " b = "11,5 cm, " c = ?`

`c = a-2(b cos alpha) = 24-2("11,5"\ cos "42,5°") ~~ "7,043 cm"`
Módosítva: 3 éve
0