Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Impulzus

Főoldal » Általános iskola » Fizika
554
0,8 kg tömegű álló golyóba 1,2 kg tömegű 4 m/s sebességű golyó ütközik rugalmatlanul.
Sajnos a három kérdés válaszait tudom csak, de a megoldási módot nem...
1. Mekkora az ütközés utáni sebesség? (2,4 m/s)
2. Mekkora a mechanikai energiaveszteség? (3,84 J)
3. Mekkorák lennének a sebességek rugalmas ütközés esetén? (0,8 m/s és 4,8 m/s)
Nagyon köszönöm a segítséget!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Impulzus
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1


`m_1*v_1+m_2*v_2=(m_1+m_2)*v`

`v=(m_1*v_1+m_2*v_2)/(m_1+m_2)` = `(0.8*0+1.2*4)/(0.8+1.2)` = 2,4 `m/s`

`DeltaE=1/2*m_1*v_1^2+1/2*m_2*v_2^2-1/2*(m_1+m_2)*v^2` = `1/2*(0.8*0^2+1.2*4^2-2*2.4^2)` = 3,84 J

Rugalmas ütközésnél az impulzusok és az energiák nem változnak; nem vezetem le a képleteket, megtalálod az interneten

`m_1*v_1+m_2*v_2=m_1*u_1+m_2*u_2`

`1/2*m_1*v_1^2+1/2*m_2*v_2^2=1/2*m_1*u_1^2+1/2*m_2*u_2^2`

`u_1=((m_1-m_2)*v_1+2*m_2*v_2)/(m_1+m_2)` = `((0.8-1.2)*0+2*1.2*4)/(0.8+1.2)` = 4,8 `m/s`

`u_2` = `((m_2-m_1)*v_2+2*m_1*v_1)/(m_1+m_2)` = `((1.2-0.8)*4+2*1.2*0)/(0.8+1.2)` = 0,8 `m/s`
1