Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - impulzus

Főoldal » Általános iskola » Fizika
413
Egy 1 m hosszú fonálinga végére 1 kg tömegű, vasból készült golyót akasztunk. Az ingát a függőlegestől 60 fokkal kitérítjük, majd lökés nélkül elengedjük. Amikor az inga az egyensúlyi helyzeten halad át magához vonz egy közvetlenül előtte levő kis álló mágnest, melynek tömege 0,05 kg. Milyen magasra emelkedik az inga ezután.
Sajnos csak a választ tudom : 56,8 fok.
Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Impulzus
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
`m_1*g*h_1=1/2*m_1*v_1^2` (helyzeti és mozgási energiák viszonya)

`v_1=root()(2*g*h_1)` = `root()(2*10*0.5)` = `root()(10)` `m/s`

`m_1*v_1+m_2*v_2=(m_1+m_2)*v` (rugalmatlan ütközés)

`v=(m_1*v_1+m_2*v_2)/(m_1+m_2)` = `(1*root()(10)+0.05*0)/1.05` `approx` 3,0117 `m/s`

`(m_1+m_2)*g*h_2=1/2*(m_1+m_2)*v^2` (a helyzeti és mozgási energiák együtthaladáskor)

h = `(v^2)/(2*g)` = `3.0117^2/(2*10)` = 0,453 m magasra megy fel, ha már a kérdés ez volt.

1-cosx = 0,453

cosx = 0,546

x = 56,8°

A rajz is ad némi magyarázatot. De koszinusz nélkül nem tudom levezetni, szóval nem hiszem, hogy ez általános iskolás feladat.
1