Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
A feladat az, hogy meg kell oldani az egyenletet. De nem tudom hogyan.
4x-8/6-12x = x-2/6+3x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Keresztbe szorzol:
`(4x-8)/(6-12x)` = `(x-2)/(6+3x)`

Összeszorzod a tagokat majd összeadod és egyenlővé teszed az egyenletet 0-val.
`(4x-8)*(6+3x)` = `(6-12x)*(x-2)`

Megoldod a másodfokú egyenletet:
`24x^2-30x-36` = `0`



`x_(1,2)` = `(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)`=`(30+-sqrt((-30)^2-4*24*(-36)))/(2*24)` = `{(x_1= -3/4) , (x_2 = 2):}`
1

Én kezdeném a kezdeti feltételekkel, a nevező nem lehet nulla; `x ne 1/2`; `x ne -2`

Aztán kiemelgetnék:

`(4(x-2))/(6(1-2x))=(x-2)/(3(x+2)`

A számlálónál van egyezés, miután megvan az egyik gyök (x=2), lehet egyszerűsíteni vele.

`4/(6(1-2x))=1/(3(x+2))`

reciprok, felszorzás a nevezővel, elsőfokú, ha még nem volt másodfokú.

`1-2x=2(x+2)`

1-2x=2x+4

4x=-3

`x_2=-3/4`
Módosítva: 3 éve
1