Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogénes számolások

Főoldal » Középiskola » Kémia
392
54-58ig volt házi feladat, az első három megoldásában megakadtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
54,

`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

a,

19 g elegyben van `19*25/100` = 4,75 g propán és 19-4,75=14,25 g bután

Ezek mólban: `4.75/44` = 0,108 mol propán és `14.25/58` = 0,246 mol bután

0,108 + 0,246 = 0,354 mol az összanyagmennyiség

0,354 mol elegyben van 0,108 mol propán

100 mol elegyben van `100/0.354*0.108` = 30,51 mol propán

A gázelegy összetétele: 30,51 mol% propán és 100-30,51 = 69,49 mol% bután

A térfogat%-os összetétel ugyanaz.

b,

`C_3H_8` + 5 `O_2` = 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` = 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

c,

`CO_2`:

0,108 mol propánból keletkezik `3*0.108` = 0,324 mol `CO_2`

0,246 mol butánból keletkezik `4*0.246` = 0,984 mol `CO_2`

Ez összesen `0.324+0.984` = 1,308 mol `CO_2`, ami standard körülmények között `1.308*24.5` = 32,046 `dm^3`

`H_2O`

0,108 mol propánból keletkezik `4*0.108` = 0,432 mol `H_2O`

0,246 mol butánból keletkezik `5*0-246` = 1,23 mol `H_2O`

Ez összesen `0.432+1.23` = 1,662 mol `H_2O`, ennek a tömege `1.662*1.8` = 29,916 g.

55,

100 g szénhidrogénben van 85,7 g szén, ami `85.7/12` = 7,142 mol és 100-85,7=14,3 g hidrogén, ami 14,3 mol

A mólarány: 14.3:7,14 = 2:1. (H:C).

Egy alkén lesz, abban vannak ilyen mólarányok.

`C_xH_(2x)` + `Br_2` `rightarrow` `C_xH_(2x)Br_2`

`M_(C_xH_(2x))` = 14x `g/(mol)`

84 mg alkén az `84/(14x)` = `6/x` mmol

40 `cm^3` brómoldatban van `40/1000*0.05` = 0,002 mol = 2 mmol Bróm

2 mmol bróm reagál 2 mmol alkénnel

`2=6/x` `rightarrow` x = 3

A keresett vegyület a propén.

A keletkező vegyület királis, neve 1,2-dibrómpropán, a középső szénatomhoz négy különböző funkciós csoport kapcsolódik (rajzolgass).

56,

`M_(Ne)` = 20 `g/(mol)`

`M_(C_xH_(2x-2)` = 14x-2 `g/(mol)`

`rho` = `M_(C_xH_(2x-2))/(M_(Ne))`

`2.7=(14x-2)/20`

`x=((2.7*20)+2)/14` = 4

A keresett alkin a but-1-in, összegképlete `C_4H_6`.

Lehetséges izomerek:

nincs izomériára lehetőség. `HC-=C-CH_2-CH_3`

57,

`C_xH_y` + `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

Keletkezik `40.8/24.5` = 1,66 mol `CO_2` és `36/18` = 2 mol `H_2O`

A mólarányok, `x:y/2` = `1.66:2`

`x:y=1.66:4` = `5:12`

A keresett vegyület összegképlete: `C_5H_(12)`, pentán.

Ha harmadrendű szénatomot is tartalmaz, akkor a keresett vegyület az izopentán.

`CH_3-CH(CH_3)-CH_2-CH_3` ; neve: 2-metilbután.

58,

`M_(C_xH_(2x+2)` = 14x `g/(mol)`

`C_xH_(2x+2)` + n `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `x+1` `H_2O`

54,

14x+2 g alkán elégetésekor keletkezik 44x g `CO_2` és `x/2*18` = 18x+18 g `H_2O`

Felírunk egy egyenletet:

`4.52*(14x+2)=44x+18x+18`

`63.28x+9.04=62x+18`

x = `(18-9.04)/(63.28-62)` = 7

A keresett alkán a heptán (`C_7H_(16)`).
0