Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
339
Csatoltam képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Sajnos csak az `a)`-ra van időm.

`a)`

`a_2=17`
`a_3=21`
`d=21-17=4`
`a_1=17-4=13`

`a_(150)=13+(150-1)*4=609`

`S_(150)=((13+609)*150)/2=46650`
2

`b)`

Egy szám akkor osztható hárommal, ha számjegyeinke összege osztható hárommal. Tehát:

`2+5+8+6+3=24`

A `24` pedig osztható hárommal.

`c)`
Egy szám akkor osztható néggyel, ha az utolsó két számból álló szám osztható néggyel.

Tehát ezek lehetnek az utolsó számok:
`28`
`36`
`52`
`56`
`68`

A tízes helyiértéken ezért `2, 3, 5` és `6` állhat.
2

A b)-nél az az indoklás, hogy mivel tudjuk, hogy a 3-mal oszthatóság csakis a számjegyek összegén múlik, így a számjegyek sorrendje nem számít.

A c)-nél pedig az az indoklás, hogy egy szám akkor osztható 4-gyel, ha az utolsó két számjegyéből alkotott szám osztható 4-gyel, ezért elegendő csakis 2 számjegyet figyelembe venni ennek a vizsgálatához.
1