Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
397
Csatoltam képet.
Csak az a, feladat kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`a)`
mind a négy helyre `10` számot állíthatunk be, azaz:
`10*10*10*10=10^4=10000`

`b)`
az első helyre `10`, a másodikra `9`, a harmadikra `8`, a negyedikre `7` számot írhatunk, azaz:
`10*9*8*7=5040`

`c)`
Az első helyre `10`, a másodikra `9`, a harmadikra, negyedikre pedig csak `1`-et, azaz:
`10*9*1*1=90`

`d)`
A nulla nem lehet az első szám, ezért az első helyre 9, a másodikra 9, a harmadikba 8, a negyedikbe 7, azaz:
`9*9*8*7=4536`
1

A c) pontban az első helyre 10 számjegy kerülhet, a másodikra pedig már csak 9, mert csak 3 ugyanolyan számjegyből állhat a számunk, tehát mind nem lehet ugyanolyan. A harmadikra pedig a kettő közül valamelyik, vagyis 2 lehetőségünk van. A negyedik szám pedig már tényleg csak 1-féle lehet azért, hogy meglegyen a 3 ugyanolyan számjegy. Vagyis az összes ilyen lehetséges szám:
`10*9*2*1 = 180`

A d)-ben pedig az első számjegy valóban csak 9-féle lehet, de a többire mind 10 lehetőségünk van, vagyis az eredmény
`9*10*10*10 = "9 000"`
0