Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen messze van a két vár?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
377
A Szlovákia szazegyvara című ,1 : 750 000 méretarányú térképen a nyitrai vár távolsága a budatini vártól 15 cm. Milyen messze van egymástól a két vár a valóságban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1 km = 100.000 cm akkor 750.000 cm = 7,5 km

Tehát ami a térképen 1 cm az a valóságban 7,5 km. Ebből adódóan a két vár távolsága 15 * 7,5 = 112,5 km
2

Ha a keresett távolságot `x`-szel jelöljük, akkor a következő mondható el:
`1\ :\ "750 000" = "15 cm"\ :\ x`

Vagyis a térképen 1 egység a valóságban 750 ezerszer annyinak felel meg. Tehát ha a térképen valami 15 cm távolságra van, akkor a valóságban 750 ezerszer annyira a távolság.

Vagyis
`x/15 = "750 000"/1 " /"*15`

`x = "11 250 000 cm" = "112 500 m" = "112,5 km"`
Módosítva: 3 éve
0