Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hunyadi Mátyás

128
Ismertesd Hunyadi Mátyás belpolitikai reformajait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Gazdasági reform:
Megszüntette a kamarahasznát, de helyette bevezette a királyi kincstár adóját; a füstpénzt (családonként fizetik, nem telkenként, mivel egy telken több család is élt); a rendkívüli hadiadót, amit gyakran szedett ok nélkül is. Beszedte a regálé jövedelmet (só); a vámokat; a betöltetlen egyházi birtokokból befolyó jövedelmeket. A kincstartóság irányította a gazdaságot, amibe a bárók nem szólhattak bele.

Közigazgatási reform:
Az állami irányítás tőle függött (centralizálta). A legfontosabb hivatalnak a királyi kancellária számított, melynek élén Vitéz János állt. Átszervezte a bíróságokat, létrehozta a királyi személyes jelenlét bíróságát. Ha nem tudott jelen lenni, akkor a személynök helyettesítette, ő vezette a bíróságot.

Katonai reform:
A bandériumok helyett zsoldos hadsereget szervezett, melynek alapjául a huszita sereg szolgált. Sokféle fegyvernem található meg a seregben: könnyű-, és nehéz gyalogság, lovasság, tüzérség. Ruhájuk miatt nevezték őket Fekete Seregnek (15.000 – 20.000 fő), melynek több külföldi származású vezetője volt, pl.: Hag Ferenc, Kinizsi Pál.

Nekem ennyi volt írva a töri tételbe róla amit még érettségire írtam.
0