Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
371
Dobókockával kétszer dobunk, a sorrendet tartva beírjuk két számjegyet egymás mellé.Mekkora valószínűséggel lesz az így kapott kétjegyű szám
a,öttel osztható
b,hárommal osztható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az öttel oszthatóság csak a második dobáson múlik: ha 5-ös, akkor osztható, ha bármi más akkor nem, vagyis ez esély:
`"kedvező"/"összes" = 1/6 = "16,"dot 6%`

b) Hárommal pedig akkor lesz osztható, hogyha a dobott számok összege osztható hárommal. Két számjeggyel ez akkor lehet ha a dobott szám 12, 15, 21, 24, 33, 42, 51. Ez 7 darab szám, alapból pedig `6*6`-féle számot alkothatunk, vagyis az esélye:
`"kedvező"/"összes" = 7/36 = "19,"dot 4%`
1