Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
788
Egy számtani sorozat első három tagjának összege -9, a harmadik, negyedik és ötödik tag összege pedig 39. Melyik ez a sorozat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`a_1+a_2+a_3` = `a_1+(a_1+d)+(a_1+2d)` = `3a_1+3d` = -9

`a_3+a_4+a_5` = `(a_1+2d)+(a_1+3d)+(a_1+4d)` = `3a_1+9d` = 39

Kivonjuk egymásból a két egyenletet:

`6d=48`

d = 8

`3*a_1+3*8`=-9

`a_1=(-9-24)/3` = -11

A sorozat első tagja -11, különbsége 8.
1