Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
[-3; 1[ f(x)= 2(x+1)^2-2

Ábrázolása
ÉT: ?
ÉK: ?
Zérushely: ?
Szélsőértékek: ?
Monotonitása: ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x in [-3;1[` ; `f(x)=2(x+1)^2-2`

Függvénytranszformációk:

`y=x^2` alapfüggvény

`y=(x+1)^2` eltolás az x tengely mentén negatív irányba 1 egységgel (balra)

`y=2(x+1)^2` nyújtás az y tengely mentén kétszeresére

`y=2(x+1)^2-2` eltolás az y tengely mentén negatív irányba 2 egységgel (lefelé)

ÉT: `x in RR`; `x in [-3;1[`

ÉK: `f(x) in RR` ; `f(x) in [-2;6]`

Zérushely:

`2(x+1)^2-2=0`

`2(x+1)^2=2`

`(x+1)^2=1`

`x+1= pm1`

`x_1=1-1=0`

`x_2=-1-1=-2`

Szélsőértékek:

Minimum: A függvénytranszformációkból kijön a szélsőérték: (-1;-2)

Maximum: Az adott tartományon van maximum, a (-3;6) pontban.

Monotonitás: `[-3;-1]` szigorúan monoton csökkenő

`[-1;1[` szigorúan monoton növekvő.
0